Blog

Wist je dat?

STOELMASSAGE VOOR BEDRIJVEN heel veel impact heeft op het welbevinden van de medewerker!

Naast het feit dat stoelmassage enorm kostenbesparend is, wordt het door iedereen zeer gewaardeerd. De massage is heel laagdrempelig. De behandeling duurt 15 minuten per persoon. Vooral nek, schouders en rug worden losgemaakt. Ook geestelijk komt men even uit de drukte van de dag. De batterij wordt opgeladen en men krijgt een positief gevoel om hernieuwd weer aan het werk te gaan.

Door mijn ervaring als sportinstructeur en de nodige opleidingen, bij- en nascholing, kan ik op een breed vlak hulp bieden. Hierdoor kan ik voortijdig blokkades lokaliseren en behandelen. Dit bevordert de verlaging van het ziektevenruim.

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten? Of wil je stoelmassage voor bedrijven opnemen in jullie vitaliteitsprogramma? Kom in gesprek en neem contact met mij op!

vera@inner-fit.nl of 0640537222.

Tot gauw!

Morgen mag ik weer, stoelmassage

Speciaal voor bedrijven.

Wordt zeer succesvol ontvangen. Mensen ervaren het gevoel van losgemaakte schouder- en nek- spanningen. Ook o.a. verlichting in de lage rugklachten. Daarnaast geeft het mentaal een heerlijk ontspannen en mindfull gevoel. De batterij wordt weer opgeladen. Er kunnen blokkades opgespoord worden, die extra aandacht krijgen voor herstel. Indien nodig wordt daar ook een medical taping toegepast.

Graag tot morgen mensen van TB Brown te Den Dungen. En mochten er bedrijven zijn die mij willen inschakelen, neem gerust contact op voor meer informatie, of kijk eens verder op mijn website www.inner-fit.nl

Yoga

Morgen eerste yoga les bij Studio Zenn te Veldhoven

Schrijf je in, doe mee. Kijk op de website

https://www.studiozenn.nl/yoga/yin-yoga/

Folders Inner-Fit

Jeeeej. 🤸 Zojuist mijn folders binnen gekregen. De blauwe voor bedrijfs stoelmassage en stoelyoga, de roze voor particulier massage en yoga.

Post Social Media 10 juni 2020

Cadeaubonnen leuk verpakt

Geslaagd, jarig, bedankje, of gewoon omdat je van iemand houdt. Geef ze een Inner-Fit cadeau

Post Social Media 7 juni 2020

Verras iemand met een cadeaubon voor moederdag, vaderdag, babyshower, verjaardag, of gewoon zomaar, omdat hij/zij het verdiend. Elk willekeurig bedrag in te vullen. Ieder dag is een feestdag. Inner je fit!

Keigaaf Brabant

Gisteren een stapel de gaafste glossy van Brabant ontvangen van Keigaaf Brabant. Alles over wat er te zien, te doen en te beleven valt in Brabant. Kei leuk initiatief

Post Social Media 6 juni 2020

Last van (werk)stress?

Wist je dat massage je slaap verbetert en je goed uitgerust aan het werk kan?

Post Social Media 1 juni

Door je regelmatig te laten masseren, verlaag je het cortisol-gehalte. De samenstelling van jouw bloed verandert. Onder andere serotonine, endorfine en oxytocine wordt aangemaakt, waardoor je een heerlijk ontspannen gevoel krijgt. Daarnaast worden je spieren lekker ontspannen en soepel. De massage zorgt immers voor een goede doorbloeding. Langzaam kom je lekker in een zachte roes en voel je je al snel slaperig worden. Dus mocht je aan slapeloosheid lijden door bijvoorbeeld teveel stress, laat je je dan regelmatig eens masseren Door gebruik van lange trage massagetechnieken zul je al snel de ontspanning voelen.

Stoelmassage voor bedrijven

Laagdrempelige stoelmassage voor bedrijven wat vaak wordt ingezet tegen stress en werkdruk. Neem een pauze en kom even helemaal los van je werk. De meeste klachten in nek-, schouder-, arm- en rug worden losgemaakt. Zeker in deze Corona tijd waar vrijwel iedereen op een andere manier zijn/haar werk heeft gedaan. Voel je weer helemaal Inner-Fit na een behandeling. Fiscaal aftrekbaar, ziekteverzuim verlagend. Voor meer info zie onder kopje behandelingen

Klachten door thuiswerken

We hebben massaal thuis gewerkt. De Arbo Unie werd zelfs overspoeld met klachten van thuiswerkers. Veel mensen die noodgedwongen vanuit huis zijn gaan werken, blijken een verkeerde werkhouding aan te nemen. Dit leidt tot lichamelijk ongemak. Ook is er sprake van meer stress.

·         Het vermindert stress

·         Het verbetert je slaap

·         Het geeft je mentale gezondheid een boost

·         Het kan je pijn beheersbaar maken

·         Het vergroot je bewegingsbereik

1. Verminderen van stress.

De langetermijneffecten van stress kunnen hun emotionele en fysieke tol eisen. Massage kan stress en daarmee samenhangende aandoeningen, zoals spanningshoofdpijn, verlichten.

2. Betere slaap krijgen.

Onderzoek wijst uit dat massage de slaap kan verbeteren bij mensen met lage rugpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, pijn en andere gezondheidsproblemen.

3. Boost je mentale gezondheid en welzijn .

Onderzoek wijst uit dat symptomen van stress, angst en depressie direct kunnen worden beïnvloed door een massage.

4. Beheersen van pijn

Pijn kan de kwaliteit van leven van een persoon negatief beïnvloeden en het herstel van ziekte of letsel belemmeren. Onderzoek toont aan dat massage onder andere spierpijn in de lage rug kan verminderen.

5. Vermindert de spierspanning

Zowel topsporters als recreatieve sporters kunnen profiteren van een massage. Massage kan helpen de spierspanning te verminderen, de trainingsprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

De NGS-masseur is dé expert om deze klachten aan te pakken! Het maakt spieren weer soepel en geeft je een gevoel van ontspanning.

Maak vandaag nog een afspraak!

Cortisol (stresshormoon).

Wat als deze chronisch verhoogd zijn?

Cortisol is net als adrenaline een stresshormoon. Cortisol wordt bij stress door de bijnieren geproduceerd. Het is een hormoon die aangeeft of je moet vluchten, bevriezen of vechten. Het bereidt je voor om langere tijd te kunnen presteren, het verhoogd je hartslag, suikeropname in de spieren wordt verhoogd, waardoor je lichaam meer energie krijgt. Daarnaast verbetert het je humeur. Maar wat als je door te lang teveel stress chronisch verhoogde cortisol waarden hebt? Je lichaam blijft in de overlevingsmodus staan, het stresshormoon neemt niet af, en je ervaart geen periode van rust en herstel. Je lichaam is niet in staat aandacht en energie te geven aan andere belangrijke lichaamsprocessen. Je kan zeker gezondheidsklachten gaan ervaren. Een negatieve spiraal is dan moeilijk uit te komen. Ga vooral geen intensieve sportactiviteiten uitvoeren. Zorg eerst dat de waarden verlaagd zijn en even neem meer rust. Ontspanningsmassage kan hier een zeer goed bij helpen. In deze blog probeer ik kort verder uit te leggen wat Cortisol is en doet, en wat je zelf kunt doen om het te verlagen.

Zoals gezegd is cortisol een stresshormoon. De waarden zijn normaal gesproken in de ochtend bij het wakker worden het hoogst, en dalen gedurende de dag. Dalen deze waarden gedurende de dag niet, dan kan dit o.a. een verstoorde hormoonbalans geven, een verhoogde kans op bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten en een verhoogde cholesterol waarde. Oorzaken zijn bijvoorbeeld langdurige stress bij hoge werkdruk, je loopt continu achter op schema, je gedachten draaien op volle toeren, je maakt je steeds grote zorgen, je hebt te maken gehad met intens veel verdriet en zorgen, en je kan geen rust vinden. Slapen, doorslapen, in slaap komen, te vroeg wakker. Je sleept jezelf van de ene dag naar de andere. Het put je gelukshormoon uit, en zorgt ervoor dat je vet gaat opslaan in je buik. Ook kan het chronische ontstekingen en schildklierproblemen veroorzaken. Het staat in relatie tot verslaving, depressie en uitputting. Omdat je lichaam te lang boven 100% heeft gefunctioneerd, zijn al je reserves op. Je kunt makkelijk overspannen, oververmoeid raken en een burn-out krijgen.

Als je gaat sporten gaat het cortisol niveau omhoog wat normaal gesproken een goed en gezond effect heeft. Spieren krijgen hierdoor voldoende energie, andere lichaamsprocessen worden even op een lager pitje gezet, en het zorgt ervoor dat je lichaam weer snel herstelt. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van de intensiteit van de training. Je kunt je voorstellen dat als je cortisol niveau continu te hoog is, het niet verstandig is om intensief te trainen. Ook al hoor je vaak dat het goed is je hoofd eens leeg te maken, chronisch verhoogde waarde zal de situatie alleen maar verergeren. Jij bent de enige die, als jij je lijf goed kent en voelt, kunt bepalen wat goed voor je is. Overigens kun je, als je een vermoeden hebt, de hoogte van je cortisol waarden laten meten via je speeksel. Vraag het even na bij je apotheek. Gelukkig heb je geen medicijnen nodig om de cortisol waarden weer naar beneden te krijgen. Probeer komende weken onderstaande punten, en je zult merken, voelen, dat je beter in balans komt en blijft, en je oude activiteiten weer goed kan oppakken.

  1. Neem een ontspanningsmassage. Laat je een aantal keer wekelijks masseren. Door de zachte aanraking zorgt oxytocine voor het verlagen van cortisol. Je hartslag en ademhaling gaat naar beneden en je ervaart een heerlijke rust in body & mind.
  2. Doe ontspanningsoefeningen, zoals yoga, mindfulness of een heerlijke boswandeling.
  3. Workout??? Handig als je een energie boost nodig hebt, en soms handig om het hoofd leeg te maken. Maar niet handig als het in eerder alinea genoemde symptomen stimuleert. Dat betekent niet dat je het sporten moet opgeven, maar wel om voor een tijdelijk pauze te kiezen en hiervoor in de plaats een ontspannen sport te kiezen. Luister naar je eigen lijf en laat je niet gek maken door je omgeving.
  4. Knuffel wat vaker. Zoals ik in mijn eerdere blog heb geschreven (elders op mijn pagina inner-fit.nl te vinden), zorgt knuffelen voor het hormoon oxytocine en werkt supergoed tegen teveel stress.
  5. Zorg voor voldoende slaap. Als je nog veel te doen hebt, kies er dan toch voor om te slapen. Een verstoorde cortisol patroon kan al binnen twee weken ontstaan als je van 8 uur naar 6 uur slaap per nacht gaat.
  6. Drink voldoende. Als de cortisol waarden te hoog zijn, zitten we in een staat van vechten, vluchten of bevriezen. Hartritme en ademhaling zijn verhoogd, wat betekent dat je meer vocht verbruikt. Verminder hierbij ook het gebruik van cafeïne en alcohol.
  7. Eet voldoende koolhydraten. Koolhydraten verhogen je bloedsuiker gehalte, je produceert insuline die op zijn beurt het cortisol verlaagt. Let op dat je snelle koolhydraten vermijd. Deze zijn te vinden in bewerkte voedingsmiddelen (alles in een “pakje of zakje”). Dus vooral veel groente en fruit. Daarnaast doen pure chocolade, eieren en noten ook wonderen.

Zorg dus vooral voor een goed leefpatroon, ritme, structuur en na een aantal wekelijkse ontspanningsmassages zul je merken dat je meer energie hebt, beter slaapt, en bovenstaande punten steeds makkelijker kunt opvolgen. Je komt weer terug in je hoofd, in je lijf, en merk je dat je beter je eigen keuzes kunt maken.

Ben jij een krachtpatser?

of een duursporter?

Waarom zullen sommigen mensen nooit gespierd worden terwijl anderen al groeien waar je bij staat. Hoe kan het dat het ene lichaam van nature geschikt is voor marathons en het ander voor korte sprintjes.

Dit komt o.a. door de verschillende spiervezeltypen en de verhouding waarin ze in het lichaam voorkomen. Per persoon is dat verschillend en hangt af waarmee je geboren bent.

Spiervezels zijn onder te verdelen in twee typen, waarbij 1 soort nog uit subtypen bestaat. Het belangrijkste verschil is de langzame (slow twitch, type I) en de snelle (fast twitch, type IIa en type IIb) vezels.

  • Slow twitch vezels: Bevatten veel “energiecentrales”, haarvaten en eiwitten. Door de vele haarvaten (zeer dunne bloedvaten en het ijzergehalte in het bloed) zijn de vezels rood gekleurd. Deze vezels kun je vergelijken met een stoom locomotief. Voeg er langdurig zuurstof aan toe (bijv. bij het lopen van een marathon), dan blijft de “locomotief’ rijden. Het bloed transporteert de zuurstof en zorgen samen met de eiwitten voor de verbranding in de energiecentrales. Deze trage spiervezels zullen nooit goed explosief kunnen reageren. De “locomotief” moet nl. eerst op gang komen.
  • Fast twitch type IIb vezels: Bevatten veel glycogeen (een suiker, energievoorraad) en kunnen veel sneller ATP (energierijke fosfaatverbindingen) splijten waardoor er snel energie vrij komt. Maar doordat ze minder “energiecentrales”, haarvaten en eiwitten hebben wordt ATP langzamer aangevuld. Het samentrekken van de spier (de contractiesnelheid) is 10x zo snel als de slow twitch spieren, maar voor korte duur. Typische vezels voor powerlifters of sprinters.
  • Fast twitch type IIa vezels: Dit zijn vezels met een tussenvorm. Ze bevatten veel “energiecentrales”, haarvaten en eiwitten, én ze zijn in staat snel ATP te splitsen. Qua snelheid als uithoudingsvermogen vallen deze vezels tussen de type I en Type IIb in (ongeveer 5x zo snel als slow twitch). Bodybuilders maken vaak gebruik van dit type vezel.

Marathonlopers hebben erg veel trage spiervezels. Hoe meer de sport gericht is op duur en uithoudingsvermogen, hoe meer je gebaat bent bij hoge aantallen langzame slow twitch Type I spiervezels. Deze vezels zijn een stuk dunner in omvang. De dikte van de diameter van de spiervezel is bij een sprinter groter, is steviger gebouwd, dan bij een marathonloper. Een sprinter heeft nl. explosiviteit nodig en dus de snellere Fast Twitch Type IIb vezels.

Natuurlijk spelen andere facetten ook een belangrijke rol hierin. Zenuwen, stofwisseling, voldoende rust, je leefpatroon…… Type spiervezels is maar een klein stukje uitgelicht van een zeer complex geheel, het wonderbaarlijke menselijk lichaam.

In alle gevallen, sport of geen sport, massage kan bijdragen aan een goede stofwisseling, wat op zijn beurt helpt naar een betere prestatie, of een beter gevoel in je lijf en hoofd in het dagelijks leven.

II) Massage helpt ont-stressen en

leidt tot betere prestaties. Deel II van II.

Het effect van massage. Bij constante stressprikkels komt het lichaam niet tot rust en zal deze niet optimaal kunnen presteren. Het immuunsysteem holt achteruit en we worden kwetsbaarder voor ziekten. Het lichaam heeft een constante verhoogde hartslag en bloeddruk wat schadelijk is voor hart en bloedvaten. Ook de hersenen kunnen worden aangetast. We gaan minder onthouden, of worden zo geprogrammeerd dat we overal wel een gevaar in zien. Het zal ons blokkeren voor een goede en gezonde ontwikkeling.

Het ontstressende effect van massage.

Massage geeft naast het losmaken van spieren en bindweefsel, prikkels door aan de zenuwen. In dit geval speelt de 10e hersenzenuw (Nervus Vagus) een heel belangrijke rol. Het is een van de langste zenuwen die vanuit het hoofd vele vertakkingen in hoofd, naar organen tot aan de voortplantingsorganen heeft. De Nervus Vagus activeert het knuffelhormoon Oxytocine en geeft je direct een gevoel van veiligheid, verbinding, vertrouwen en ruimte. Het voordeel van Oxytocine is, zoals eerder in deze uitleg aangegeven, dat het een eiwit is wat na de massage door blijft groeien. Hierdoor versterkt en reguleert het een tal van lichaamsherstellingen.

Daarnaast heeft massage het voordeel dat je je lichaam weer gaat voelen. Door constante stress/spanning raak je verdoofd en ga je maar door en door. Je pikt de signalen die je lichaam afgeeft niet meer op. Door massage raak je meer bewust van wat wel en niet goed voor je is.
Verder heeft massage ook een positief effect op het immuunsysteem. Door massage nemen witte bloedcellen (lymfocyten) in het lichaam toe, die op hun buurt een belangrijke rol spelen in het afweermechanisme.

Na een massage voel je je fitter en relaxed. Je lichaam is losser en beweeglijker. Het gevoel van angst en zenuwachtigheid zal verminderen, of verdwenen zijn. Het positieve effect van massage is dat het nog een tijdje door blijft werken. Hierdoor krijg je automatisch meer vertrouwen in je lijf, je hoofd, en zul je beter kunnen gaan presteren. Krijg vertrouwen in je lijf. Voel de kracht. Laat je masseren.

I) Massage helpt ont-stressen en

leidt tot betere prestaties. Deel I van II

Steeds meer mensen hebben te kampen met een hoge werkdruk. Of dat nu op school, je werk of thuis is. Men laat zich steeds vaker “gek” maken met wat allemaal moet, waaraan je zou moeten voldoen. School – belangrijke toets, werk – het halen van een deadline, sport – prestaties halen, noem maar op. Er wordt veel van je verlangd. In combinatie met een hectisch bestaan, social media, kan stress ook ontstaan als er zorgen zijn over financiën of zieke ouders.Wat is stress nu precies?
Stress is een reactie op dreigend gevaar. Je voelt een spanning, je bent zenuwachtig, je kunt je niet meer goed concentreren, en misschien vind je een komende activiteit wel heel eng. Dit zijn reacties die door prikkels in onze hersenen de zenuwen hebben geactiveerd. Plotseling schiet je hartslag, je bloeddruk en je ademhaling omhoog. Je lichaam komt dan in een (oer)staat van vluchten, vechten of bevriezen. Op zich niks mis mee bij (levensbedreigende) noodsituaties.
Het autonome zenuwstelsel is hier aansprakelijk voor. Dit zenuwstelsel laat zich niet beïnvloeden zoals het centrale zenuwstelsel waarmee je o.a. je spieren laat aanspannen. We kunnen dit op een andere manier positief beïnvloeden.
Het autonome zenuwstelsel kunnen we in 2 groepen verdelen:
• Het gaspedaal (sympathicus). Vluchten, vechten of bevriezen onder invloed van de hormonen adrenaline en cortisol.
• De rem (parasympathicus). Herstel, reparatie, opbouw en rust. Onder invloed van het knuffelhormoon Oxytocine. Dit hormoon bestaat uit een eiwit en kan zichzelf vermeerderen in tegenstelling tot hierboven genoemde hormonen.Ga Sporten, ga naar buiten minimaal 20 minuten, ontspan en neem een (sport)massage. Zie volgende post voor het effect.

Inner-Fit in samenwerking met

Sport en revalidatiecentrum De Wedert

Vanaf vandaag 3 vernieuwingen op mijn website. Door samenwerking expertisecentrum Sport & revalidatiecentrum de Wedert, onderdeel van Van Hoof, is het mogelijk hun website te openen als je op het logo klikt onder contact. Evenals het logo van NGS sport en Wellness massage. Daarnaast “page up” toegevoegd, pijltje naar boven.

IV) Waarom sportmassage.

Deel IV van IV.

Sporten en het effect van sportmassage.

Steeds meer mensen gaan sporten en diverse uitdagingen aan. Daarbij wil je je natuurlijk zo fit mogelijk blijven voelen, vooral als je ook graag mooie prestaties wilt leveren. Natuurlijk hoeft dat geen olympische records te zijn. Een eigen PR (persoonlijk record), een bepaalde prestatie, een doel wat je graag voor jezelf wilt bereiken is ook goud waard.

Wil je zo fit mogelijk van de start verschijnen, kan de sportmasseur je een handje helpen. De sportmasseur is dé expert voor een vakkundige sportmassage voorafgaand en/of na afloop van een sportprestatie. Een sportmassage is een goed middel om spieren te stimuleren voor een prestatie en sneller te laten herstellen na een inspanning en als hulp ter voorbereiding op een volgende prestatie, zoals het lopen van een marathon.

Zoals gezegd kan een sportmassage zowel voor als na het sporten je hierbij helpen. Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Na de geleverde prestatie zorgt het ervoor dat vocht en afvalstoffen uit de spieren worden afgevoerd en maakt de spieren weer soepel. Een massage zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder deze ongemakken weer goed kunt voorbereiden op een volgende prestatie.

III) Waarom sportmassage.

Deel III van IV.

Enkele oorzaken van overbelasting.
Zoals in deel 1 en 2 aangegeven, kan sportmassage zeer effectief toegepast worden op vervelende ongemakken die veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld overbelasting. Hieronder een aantal op een rij;* Eenzijdige belasting – Steeds dezelfde beweging (werk, sport, of aangeleerde houding)
* Statische belasting – Lang in dezelfde houding vasthouden
* Verandering van oefeningen – Andere spieren worden tot bewegen aangezet (niet gewend)
* Te veel en intensieve training/beweging
* Slechte techniek, verkeerde uitvoering
* Slechte warming up
* Verkeerde kleding en schoenen
* Koude temperaturen
* Vermoeidheid
* Blessures
Door het toepassen van een sportmassage worden o.a. de volgende processen in gang gezet
– Haarvaten die in de huid zitten worden open gezet. De doorbloeding zal hierdoor beter de afvalstoffen kunnen afvoeren. Het vervelende gevoel zal verminderen en bij preventieve behandeling voorkomen kunnen worden.
– Zuurstof en voedingstoffen kunnen hierdoor de spieren veel beter bereiken. Deze stoffen helpen bij het herstel en de opbouw.
– De spierspanning neemt, in mate van ernst, na een aantal behandelingen af door de gespecificeerde druk van de massage.
– Prikkels hebben effect op het zenuwstelsel die weer invloed heeft op de spierspanning, pijn en vaatdiameter
Volgende keer: Sporten en het effect van sportmassage

II) Waarom sportmassage.

Deel II van IV.

Hoe werkt sportmassage nu precies?

Mensen komen bij mij met een lichamelijk ongemak, of een (lichte) blessure. Ik zal niet alleen het lichaamsdeel bekijken waar men op dat moment het meest last van heeft. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je door allerlei factoren ongemerkt je houding bent gaan compenseren. En dus kijk ik naar jouw gehele lichaamshouding.

Na mijn analyse, komt er een plan van aanpak en wordt in overleg het gehele aangedane lichaamsdeel vanaf de mogelijke oorzaak behandeld. Door verschillende handgrepen toe te passen op het ontbloot lichaamsdeel wordt de conditie van het lichaamsdeel verbetert. De handgrepen en massage technieken zorgen niet alleen voor dat verklevingen worden losgemaakt, maar ook dat er lichaamseigen prikkels worden aangezet om overige positieve reacties op gang brengen. Dit alles ter bevordering van het totale herstel. Je moet het lichaam immers zien als één geheel. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig voor alles goed is los gemaakt.

Naast het lichamelijk effect kan het ook geestelijk door werken. Ga maar na hoe je je voelt als je van je vervelend ongemak af bent en zelfs weer mooie prestaties kunt leveren. Geestelijke vermoeidheid, slechte concentratie, stijfheid, spierpijn en spanningen verminderen of verdwijnen.

Door het toepassen van een sportmassage worden o.a. de volgende processen in gang gezet
Haarvaten die in de huid zitten worden open gezet. De doorbloeding zal hierdoor beter de afvalstoffen kunnen afvoeren. Het vervelende gevoel zal verminderen en bij preventieve behandeling voorkomen kunnen worden. Zuurstof en voedingstoffen kunnen hierdoor de spieren veel beter bereiken. Deze stoffen helpen bij het herstel en de opbouw. De spierspanning neemt, in mate van ernst, na een aantal behandelingen af door de gespecificeerde druk van de massage. Prikkels hebben effect op het zenuwstelsel die weer invloed heeft op de spierspanning, pijn en vaatdiameter.

Volgende keer: Enkele oorzaken van overbelasting

I) Waarom sportmassage.

Deel I van IV.

Naast acute pijnen door o.a. een val of overbelasting bij sport, werk of gewoon thuis, kan iedereen last krijgen van lichamelijke ongemakken. Daar hoef je niet perse een sporter voor te zijn. Stijfheid, lichte pijntjes, of gewoon niet fit. Meestal denken we dat het vanzelf wel overgaat. Je past je houding ongemerkt wat aan om de aangedane zijde te ontlasten. Voor je het weet heb je een overbelasting en ben je eigenlijk te laat. Nu zou je overbelasting kunnen behandelen door het rust te geven.Een sportmassage echter helpt heel goed belangrijke processen in het lichaam in gang te zetten die het herstel bevordert. De massage zorgt ervoor dat verklevingen worden losgemaakt waardoor transport van voedingstoffen en afval stoffen worden geoptimaliseerd. Door je regelmatig te laten masseren pleeg je goed onderhoud op je lichaam en zul je dit zeer zeker bemerken in je dagelijkse bezigheden.Of je nu aan je bureau zit, je huis aan het schoonmaken bent, aan het wandelen gaat, of een flinke sportprestatie neer wilt zetten. Sportmassage levert een serieuze positieve bijdrage. Je zult je zelfs hierdoor mentaal veel beter in je vel voelen zitten.

Volgende keer: Hoe werkt de sportmassage nu precies?