II) Waarom sportmassage.

Deel II van IV.

Hoe werkt sportmassage nu precies?

Mensen komen bij mij met een lichamelijk ongemak, of een (lichte) blessure. Ik zal niet alleen het lichaamsdeel bekijken waar men op dat moment het meest last van heeft. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je door allerlei factoren ongemerkt je houding bent gaan compenseren. En dus kijk ik naar jouw gehele lichaamshouding.

Na mijn analyse, komt er een plan van aanpak en wordt in overleg het gehele aangedane lichaamsdeel vanaf de mogelijke oorzaak behandeld. Door verschillende handgrepen toe te passen op het ontbloot lichaamsdeel wordt de conditie van het lichaamsdeel verbetert. De handgrepen en massage technieken zorgen niet alleen voor dat verklevingen worden losgemaakt, maar ook dat er lichaamseigen prikkels worden aangezet om overige positieve reacties op gang brengen. Dit alles ter bevordering van het totale herstel. Je moet het lichaam immers zien als één geheel. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig voor alles goed is los gemaakt.

Naast het lichamelijk effect kan het ook geestelijk door werken. Ga maar na hoe je je voelt als je van je vervelend ongemak af bent en zelfs weer mooie prestaties kunt leveren. Geestelijke vermoeidheid, slechte concentratie, stijfheid, spierpijn en spanningen verminderen of verdwijnen.

Door het toepassen van een sportmassage worden o.a. de volgende processen in gang gezet
Haarvaten die in de huid zitten worden open gezet. De doorbloeding zal hierdoor beter de afvalstoffen kunnen afvoeren. Het vervelende gevoel zal verminderen en bij preventieve behandeling voorkomen kunnen worden. Zuurstof en voedingstoffen kunnen hierdoor de spieren veel beter bereiken. Deze stoffen helpen bij het herstel en de opbouw. De spierspanning neemt, in mate van ernst, na een aantal behandelingen af door de gespecificeerde druk van de massage. Prikkels hebben effect op het zenuwstelsel die weer invloed heeft op de spierspanning, pijn en vaatdiameter.

Volgende keer: Enkele oorzaken van overbelasting