Last van chronische pijn klachten? Het mysterie van het bindweefsel (de fascia)!

In de geneeskunde is men er altijd vanuit gegaan dat er 2 anatomische systemen zijn die het lichaam overeind houden. Het skelet en de spieren. Maar er is een 3e systeem, het systeem wat dit alles met elkaar verbind. De fascia (het bindweefsel).

Honderden jaren is fascia buiten beschouwing gelaten. Tijdens onderzoeken werd het altijd weggegooid. Er werd geleerd dat het een soort verpakkingsmateriaal is. Nu, sinds 7-10 jaar begrijpt men dat vele beperkingen/klachten wel eens met fascia te maken kan hebben.

Fascia is een soort spinnenweb door heel je lijf. Het geeft je vorm. Fascia is al die tijd door de medische wereld opzij gezet, omdat het ook niet zichtbaar is op MRI, XRA’s en CT scans. Het beeld van de trauma’s die men onderzocht was nooit helemaal compleet, waardoor ook de behandeling niet geheel compleet kon zijn.

Stel je voor dat als jij spierpijn hebt van een flinke work-out. Je loopt even wat lastiger, maar je weet dat het wel overgaat. En als je weet dat fascia 6-10 keer zoveel sensorische zenuwcellen hebben dan spieren, kun je je ook voorstellen hoe sommige mensen jaren lang met chronisch klachten rondlopen die de medische wereld niet op het netvlies kunnen krijgen. Het goede nieuws is dat ook deze chronische klachten zijn te behandelen.

Voor de beeldvorming;

Stel een lichaam voor in de vorm van het spierenstelsel, maar dan met fascia. Als een spinnenweb loopt het van kop tot teen alles bij elkaar houdende (zie foto). En stel je dan eens voor dat je ter hoogte van je rechter oksel een flinke knoop hebt zitten (foto 1 en 2). De beperkingen die dan ontstaan:

  • Je gaat naar rechts overhangen
  • Je kunt beide armen niet goed omhoog brengen
  • Grote kans op rotator cuff problemen

Medici kunnen na lange behandelingen aangeven dat men hiermee moet leren leven. Door fascia behandeling is het mogelijk dat de maximale beweeglijkheid zonder problemen weer terug kan komen.

Een 2e voorbeeld. Stel je hebt een verkleving op je rechter heup (foto 3 en 4). Ook hier ga je naar rechts scheef staan. De beperkingen die hier ontstaan zijn:

  • Armen nog slechter omhoog dan hierboven genoemd voorbeeld.
  • Het lopen gaat moeilijk, wandelen maximaal een half uur
  • Overbelasting op je rechter knie
  • Linker heup gaat compenseren, extra spanning omdat het lichaam naar rechts overhelt
  • Je linker voet gaat stabiliseren, waardoor je een risico op plantair fasciitis krijgt
  • En door deze scheefstand ontstaat er lage rugklachten.

Dus klachten in je voet, schouder, knie of elders kunnen een totale andere oorzaak hebben. Pleeg regelmatig onderhoud door heel je lichaam te laten masseren. Wees preventief, voordat je chronisch klachten ontwikkelt. Kijk eens op de pagina sportmassage, stoelmassage voor bedrijven, of medical taping.

Natuurlijk kun je ook voor een Inner-Fit gevoel direct contact met mij opnemen.