Wat doet yoga met je lichaam en hersenen

Ont-stress je geest door yoga. Meer dan ooit ervaren we veel geestelijke en lichamelijke klachten. Door de combinatie van fysieke en mentale oefeningen geeft yoga een unieke reeks gezondheid voordelen. Zoals het verbeteren van kracht en flexibiliteit, het stimuleren van hart- en longfunctie en het verbeteren van psychologische welzijn.

kracht en flexibiliteit

Door je lichaam in de fysieke houdingen van yoga te draaien, worden meerdere spiergroepen en andere weefsels uitgerekt. Het gaat er niet om hoever jij je lichaam buigt en strekt, het moment dat jij een strekking voelt, worden jouw spieren en weefsels aangeraakt.  Hierdoor neemt het watergehalte in je lichaam toe. Spieren, ligamenten en pezen veranderen en worden elastischer. Na verloop van tijd zal het lichaam stamcellen ontwikkelen, die vervolgens nieuw spierweefsel en andere elastische cellen aanmaken. Hierdoor creëer je meer ruimte en heeft het een therapeutisch effect. Het vermindert pijn en verbetert je mobiliteit.

Het toevoegen van yoga aan een bestaande trainingsroutine kan de kracht en de flexibiliteit verbeteren voor bijvoorbeeld aandoeningen als lage rugpijn, reumatoïde artritis en osteoporose.

hart- en longfunctie

Daarnaast is de mix van yoga en gereguleerde ademhaling therapeutisch gebleken voor de gezondheid van de longen. Longziekten als chronische bronchitis, emfyseem en astma verkleinen de doorgangen van zuurstof. Door ademhalingstechnieken toe te passen, ontspannen de spieren die die doorgangen vernauwen. Het zuurstofgehalte in het bloed stijgt, het verlaagt de bloeddruk en daarmee risicofactoren voor hart- en vaatziekten. 

psychologische welzijn

Uiteindelijk heeft dit ook een psychologische effect. Door de ontspanning, verhoogde zuurstof en meditatie oefeningen, kan yoga een positieve invloed hebben op symptomen als stress, angststoornissen, burn-out en depressies.

Misschien ben je ook nieuwsgierig naar andere disciplines zoals;

Neem een kijkje op de andere pagina’s hier op mijn website,

Je kunt ook direct contact met mij opnemen. Tot gauw, tot Inner-Fit.